Szorul a hurok

A tizenhármas lesújt

Nagyon úgy tűnik, hogy szorul a hurok a jelenleg regnáló legnagyobb keresztapa, a Cosa Nostra élén álló Matteo Messina Denaro nyaka körül. 

Tegnap az olasz hatóságok letartóztattak három hozzá köthető személyt, ezzel egyben a Cosa Nostra kezében lévő, busásan jövedelmező online játékok monopóliumára is csapást mérve, ami feltehetőleg az évek óta bujkáló Messina Denaro zsebébe vándorol, pontosabban az ő elegáns közügyektől távolmaradását finanszírozza. A "Procul negotiis" horatiusi elvét immár több mint negyedszázada, 1993 nyara óta gyakorló Messina Denaro bárhol lehet, a legutóbbi sejtések szerint azonban nem hagyta el Szicíliát. A lehallgatott beszélgetések ugyanis mintha közvetlen, személyes kapcsolatról árulkodnának a maffiafőnökkel. Úgy beszélnek róla, mintha jelen lenne.

Erre a közelségre a legeklatánsabb példa egy 2016 márciusában lehallgatott beszélgetés, amit csak a mai híradások közöltek. Eszerint Francesco Catalanotto, a maffiafőnök hű embere "Matteo, susiti" mondata, ami szicíliai dialektusban annyit tesz, hogy "Matteo, kelj fel!" ébresztette fel nem csak a keresztapát, hanem a szervek gyanúját is, hogy ott tartózkodik. Bemérték a helyet, és megpróbáltak lecsapni rá egy Campobello di Mazaran található házban, azonban hűlt helyét találták, szőrén szálán eltűnt. 

A legutóbbi lehallgatásokból pedig az derül ki, hogy a keresztapa hívei kezdik megelégelni a dolgot, a boss bujkálását és arról panaszkodnak, hogy amíg kézre nem kerítik, addig meg van kötve a kezük, hiszen figyelik őket. 

A tegnap letartóztatott három személy a következő: Calogero John Luppino fiatal vállalkozó, aki a szerencsejátékokból és játékautomatákból tett szert virágzó üzletre, valamint két embere, Salvatore Giorgi és Francesco Catalanotto.

Ugyanennek, vagyis a Messina Denaro felkutatására szervezett rendőri operációnak a során bukkantak a hatóságok a szervezet tagjainak egy politikussal való szoros kapcsolatára. A lehallgatásokból kiderül, hogy Stefano Pellegrino, a Forza Italia nevű párt politikusa, aki a legutóbbi regionális választásokon győzött 7670 szavazattal, ezt az eredményt lényegében úgy érte el, hogy megvette azokat, de legalábbis egy részüket biztosan. A szavazat ára 50 euró, illetve egy-egy bevásárlócsomag volt, ezeket osztotta szét a Luppino-csoport a beígért voksokért. A választókkal személyesen Salvatore Giorgi, tehát a fent említett három letartóztatott személy egyike találkozott. A politikus Stefano Pellegrino ellen is folytatnak vizsgálatot választási csalás alapos gyanúja miatt, de nála nem állja meg a helyét a bűnszervezetben történő tevékenység súlyosbító tényezője. Egyelőre - ezt már én teszem hozzá magamban

Egyébként a számmisztika hívei biztosra veszik, hogy idén csattan a bilincs Messina Denaro csuklóján is: meggyőződésük, hogy a szökésben lévő keresztapákat eddig 13 évenként sújtó letartóztatási sorozat őt is menetrendszerűen és elkerülhetetlenül eléri. 1993-ban ugyanis Totó Riinát kerítettk kézre, amint egy palermói villából lépett elő, 13 évvel később, 2006-ban Bernardo Provenzanon ütöttek rajta egy Corleone környéki vidéki házban, és most 2019 eljöttével eltelt újabb 13 év...

 A képen a Messina Denaro házában talált, őt koronával ábrázoló festmény.