Letartóztatták a Cosa Nostra fejét

"A hetedik te magad légy!"

Settimo Mineo, így hívják azt a maffiavezért, aki Toto Riina egy évvel ezelőtti halála után átvette a teljhatalmat a Cosa Nostra legtetején, és akit december 4-én a reggeli órákban letartóztattak, 45, szintén a Cosa Nostrához tartozó maffiataggal egyetemben.

Egy évet kellett hát várnunk arra, hogy kiderüljön, ki vette át Toto Riina helyét. Tavaly a "Totók és Totók" című cikkemben írtam meg a találgatásokat arról, hogyan alakul majd a Cosa Nostra nevű bűnszervezet sorsa. Egyesek arról beszéltek, hogy a Cosa Nostra megszűnt, szétporladt, esetleg átvették a helyét különböző más bűnszervezetek, de íme, kiderült, hogy szó sem volt erről. Akik a maffiallenes harcot komolyan veszik, azok el szokták mondani, hogy a legnagyobb hiba alábecsülni a Cosa Nostra erejét, vagy egyenesen tagadni a létét, mert az mindig a bűnözők számára kedvez.

Ami most történt, az összesen 46 személy letartóztatása azonban igazi csapás a Cosa Nostra számára, de azt hiszem megint csak korai lenne az ellene folytatott harc végéről, végső győzelemről beszélni.

No de ki is Settimo Mineo? Egy első ránézésre megnyerő öregúr, aki már elmúlt 80 éves, és a Tukory sugárúton van ékszerüzlete, Palermóban. (Tukory sugárút valójában Tüköry sugárút: a palermóiak kedvéért elvesztette a számukra nehéz kiejtésű ékezeteket, de nekünk, magyaroknak illik tudni, hogy a magyar ezredesről, Tüköry Lajosról van szó, aki az olasz függetlenségért vívott harcban halt hősi halált Garibaldi oldalán, miután megsebesült az általa vezetett rohamban Palermó bevételéért.)

A Settimo név magyar megfelelője "Hetedik", olykor a szülők ezt a nevet a adták a hetedik gyermeknek az egyszerűség kedvéért, de nem tudom, ez az ő esetében is így volt-e.

A Maxi Processo során őrá is szabtak ki letöltendő büntetést, Mineo 5 évig börtönben ült. A jelek szerint a kiszabott büntetés nem érte el a bűnvisszatartó hatást a továbbiakra nézve, mert igen jól visszailleszkedett a bűnszervezetbe, ha egyenesen Toto Riina örököse lett.

Néhány részletet mutattak különböző csatornák olyan videókból, ahol Settimo Mineo a többi boss-szal megbeszéléseket tart, az egyikben például arról beszélnek, hogy valakit el kell tenni láb alól, a másikban kérdezi az egyik boss a másikat, hogy "vannak-e még emberek, bírák, ügyészek, jogászok, politkusok", és a másik biztosítja, hogy igen, vannak.

Egy harmadikban arról beszélnek a keresztapák egymás közt, hogy valahogy majd elsimítja a dolgokat Settimo Mineo lánya, aki ugyanis ügyvéd, és majd ő kihozza a szóbanforgó személyt, aki börtönben van. Persze egy ügyvédnek lehet ez a dolga legitim módon, de ki tudja még milyen kapcsolatai vannak az igazságszolgáltatásban az ügyvéd lányon keresztül Mineo-nak? 

Egyébként nehéz lehetett lehallgatni az új vezért, mert nem volt mobiltelefonja, annyira biztos volt benne, hogy figyelik - derülnek ki érdekes részletek. Egyszerűen nem használt telefont, sőt autóba sem szívesen ült, mindenhova gyalog ment. 

Egy volt Cosa Nostra tag, aki még a nyolcvanas években kezdett el a rendőrséggel kollaborálni (ún. "pentito"), és akit hirtelen meginterjúvoltak most melegében közvetlen a letartóztások után, azt állítja, hogy Settimo Mineo azért lehetett Toto Riini utódja, vagyis azért őt választották, mert ő nem a véres kezű fajta volt, mint Riina, aki lépten-nyomon leszámolt és megtorolt, és likvidált, hanem inkább az üzletember típus volt, ami inkább összahangban lehet a mostani Cosa Nostra - stratégiával. Magasra tört, és nagy hatalomra tett szert, de nála a gyilkolás az utolsó megoldás volt - így emlékezik a volt maffiózó.

Aki amúgy azt gondolja, hogy a Cosa Nostrának vagy úgy általában a szicíliai maffiának már teljesen leáldozott, annak ajánlom, hogy nézze meg azt a videót, amiben azt mutatják, ahogyan a rendőrkapitányságról sorra kijövő, már letartóztatott és bilincsben levő maffiavezéreket fogadja és üdvözli a nép, miközben rendőrök kísérik le a lépcsőn egy autóhoz, hogy elszállítsák őket Vagyis talán nem is a nép, hanem inkább a hadsereg, a közkatonák. Van, aki sír, kiabálnak, bíztatják az éppen kijövő keresztapát, csókokat dobálnak feléjük, férfiak, nők egyaránt. Ők pedig, a maffiatagok a szokásos, már máskor is látott színielőadás szerint mosolyognak, kacsintanak, szintén csókokat dobálnak a hűséges szolgák felé: mutatniuk kell, hogy minden rendben, ők teljesen nyugodtak hogy a dolgok rendben haladjanak a megszokott kerékvágásban, míg őket az igazságszolgáltatás beszippantja - reményeik szerint csak rövid időre, ezt kell magabiztosan demonstrálniuk.

Szóval van itt még mit fölszámolni a Cosa Nostra tájékán. Arról nem is beszélve, hogy még mindig nem tudni hol bújkál Matteo Messina Denaro, aki 1993-ban tűnt el a hatóságok szeme elől, és akiről úgy hírlett, hogy esélyes lehet a "capo dei capi", azaz a főnökök főnöke szerepére még egy évvel ezelőtt. Mások ebben kételkedtek, mivel az ő földrajzi körzete Trapani volt, és a Cosa Nostra-nak hagyományosan nem lehet Palermón kívüli feje. Mindenesetre ő maradt az egyik legnagyobb hatalommal rendelkező boss, és nem tudni hol van...