a tenger - átkok és áldások

Nahát igazi kulináris élvezetekben volt részem a héten, méghozzá szicíliai módra. Úgy kezdődött az egész, hogy Monchival elterveztük, hogy mindketten kiveszünk egy szabadnapot, és lemegyünk a tengerhez. Így is tettünk, méghozzá szerdán.

Reggel kicsit csalódottak voltunk, mert felhős volt az ég, és egyik fő célunk az volt, hogy sütkérezzünk a napban. Monchi bejelentette, hogy be kell vásárolnia, úgyhogy elindultunk, és vezethettem az autóját, kocsikázni indultunk csakúgy bele a világba, tengerparton mindenfele össze-vissza, aztán egyszercsak megpillantottunk egy halárust, ott Montalbano házához közel, és rögtön tudtuk mit kell tennünk. Vettünk cozzét, gamberit és denticét, ha jól emlékszem. Az ilyen nagyobbfajta hal, igen népszerű eledel errefelé.

Hazavittük a hozzávalókat, betettük a hűtőbe, elmentünk biciklizni, elmentünk addig ahol egyszer futni is voltunk együtt Monchival, ahol egy elhagyott hajó van a partra vetve, vagyis inkább csónak, egy olyan amivel valószínűleg arab menekültek érkeztek. Arab írás van a csónak oldalán. Monchi azt mondja, hónapok óta ott van, ebek harmincadján, vagy inkább a halakén. A Guardia Di Finanza kéne hogy elszállítsa, de valamiért nem teszi.

Csináltunk itt pár érdekes fotót, elhümmögtünk az arabok sorsán, akik ilyen lélekvesztőkön nekivágnak a többszáz km-es útnak a tengeren, azt vagy partot érnek, vagy nem, és ha partot is érnek vagy életben vannak még vagy nem. Aztán ha életben maradtak, és az elsősegélyt megkapják a hatóságoktól, még akkor jön csak a nagy kaland. Ittmaradnak-e vagy továbbállnak, esetleg visszatoloncolják őket, megtanulják-e a nyelvet, kapnak-e munkát, stb stb.

Hát szóval elmorfondíroztunk.

Aztán visszabringáztunk, és nekiálltunk a főzésnek. A spaghetti iszonyú finom lett. Először lefőztük a cozzét, és mikor kinyílt mind, leszűrtük, és kiszedegettük a héjakból. A leszűrt levet félre kell tenni!!!!!!!!!!!Közben olajon jó sok fokhagymát megdinszteltünk, fehérbort tettünk hozzá, petrezselymet, pár szem paradicsomot, ciliegino fajtát, ami finom édes, egy leheletnyi csípős paprikát, majd hozzáadtuk a cozzét, és a leszűrt levet, amiben főltek. Enélkül nincs íze, Monchi tapasztalatból tudja, mert a lánya egyszer kiöntötte, és anélkül ették.

Ja, ezenközben a gamberit is kezelésbe vettük, és szintén lassú tűzön gyönyörű pirospozsgásra pirongattuk. Ezt előételnek szántuk, de végül a spaghettihez ettük, szépen körbedíszítettük vele a tányérokat.

A második fogás volt a két szép szál dentice, amiket a hasi résznél felszeltünk, majd az így keletkezett résen belehelyeztünk két-két gamberit, fokhagymát, petrezselymet, és a javaslatomra fehérbort. Légmentesen becsomagoltuk, és 25 percre a sütőbe tettük, majd egy ilyen citromos-sós keverékkel lelocsolva elfogyasztottuk. Ez is pompás volt!!!!!!

Micsoda ebéd!!!!!!!!friss halakból! a gamberik még mozogtak, amikor vettük őket.